כולם שואלים: האם אפשר לתפוס מוסרים בז'ירז'ור?
התשובה חד משמעית: כן!
המוסר המלכותי נמצא בכל חופי הארץ לאורך כל השנה.
הדג עשוי להגיע לממדים ענקיים -מעל 20 ק"ג- וגם אותו אפשר לתפוס בז'ירז'ור. המוסר הוא דג איטי יחסית לטורפים אחרים. הוא נע בעיקר בזוגות ,דגים במשקל של יותר מ-3 ק"ג או בלהקות במקרה של דגים במשקל עד 3 ק"ג.
כשהמוסר במים, קשה להבדיל בינו לבין הלברק. צורת השחייה והרדיפה של המוסר דומות מאוד לאלו של הלברק.
ככלל, קשה מאוד לשכנע את המוסר לתקוף פיתיון מלאכותי מכיוון שמדובר בדג מאוד בררן ומאוד חשדן.
ברם, קיימת שיטה מאוד יעילה ומוצלחת לתפיסת מוסרים.
השיטה נקראת "ז'ירז'ור הפוך" ומיד נרחיב עליה, אבל ראשית יש לדעת היכן ניתן לאתר את המוסר.
בניגוד לדגים כמו הלוקוס אותו ניתן לאתר בעיקר במים עמוקים, או הלברק אותו ניתן לאתר בעיקר במים רדודים, למוסר אין כללים בנושא זה.
הוא נמצא בכל קטעי החוף ואיתורו תלוי במזל יותר מאשר בידע ובתכנון. רוב התפיסות שלי היו במים עמוקים וגועשים, ובמקרים בודדים מאוד – במים רדודים.
למוסר אין עונה ספציפית כמו ללברקים ולאנטיאסים, והוא נתפס לאורך כל השנה.
כאמור, השיטה המוצלחת והיעילה ביותר לתפיסת מוסרים בז'ירז'ור היא שיטת "הז'ירז'ור ההפוך". כדי ליישם שיטה זו אנו נדרשים לפעול בתנאי שטח ספציפיים.
התנאי הבסיסי ליישום שיטה זו הוא ים גלי עד גבה-גלי וזרם שנע במקביל לקו החוף, מצפון דרומה או מדרום צפונה, או מקו החוף לכיוון עומק הים.
זרמים כאלה נוצרים במקומות בהם במקביל לחוף קיימת מדרגה בקרקעית כשבינה לבין קו החוף קיים קטע (מעין תעלה) של מים עמוקים יותר, כמו במקרה של חוף תל ברוך.
לאחר שהגל עובר את המדרגה האמורה המים אינם יכולים לחזור ישירות בחזרה לכיוון הים ולכן נוצר זרם מצפון דרומה או מדרום צפונה.
יש להטיל את הדמוי כך שינחת קרוב ככל האפשר לאותה מדרגה. לאחר מכן יש לגלגל מספר מטרים, וברגע שהדמוי מגיע ונישא על-ידי הזרם יש להרפות ולאפשר לדמוי לנוע עם הזרם תוך שמירה על חוט מתוח.
כל מחזור הטלה כזה אורך מספר דקות. כל עוד הדמוי נע עם הזרם, משאירים אותו במים עד שהחוט מתרופף, ורק אז מתחילים לגרור אותו בחזרה.
בשיטה זו ניתן לתפוס את כל סוגי הטורפים למעט לוקוסים, והיא יעילה במיוחד לתפיסת מוסרים ולברקים .
כאמור, המוסר הוא דג איטי מאוד, ולכן הוא מחפש לעצמו טרף קל. בשיטה זו הדמוי מדמה דג מת או גוסס שנסחף בזרם, ולכן קיים סיכוי טוב שמוסר יתקוף אותו.
הדמוי המומלץ לשיטה זו הוא דמוי בורי או דמוי בגווני דג טבעי מן הסוג המרחף (Suspending).
בנוסף לחופים בהם נוצרים זרמים כאלה באופן טבעי, ישנם מקומות אחרים בהם הזרם הוא מלאכותי – כמו במקומות בהם מי הקירור הנפלטים מן הטורבינות של חברת החשמל מוזרמים בחזרה אל הים. שיטה זו יעילה באותה מידה גם במקומות אלה.
הכותרת רומזת על כך ששיטת "הז'ירז'ור ההפוך" נועדה אך ורק לבעלי לב חזק.
הסיבה לכך – מספרם הרב של הדמויים שאנו נדרשים להקריב לאל הים כאשר אנו דגים בשיטה זו.
סביר מאוד להניח שהדמוי הנסחף עם הזרם ייתפס בסלעים במוקדם או במאוחר. רק בעלי לב חזק (וכיסים עמוקים…) מוכנים לקחת על עצמם את הסיכון הזה.