מקל מהיר, איטי או מדיום – איך האקשן ישפיע על מרחק ההטלה שלך ועל אחוזי התפיסות?
לא מצאנו בעברית מילה שתתאר את המונח אקשן במובנו הקשור לדיג. היות וכולנו מכירים ומשתמשים במונח לועזי זה גם בשיחת דייגים בעברית, מצאנו לנכון להמשיך להשתמש במונח זה גם במאמר זה.
בוודאי נתקלתם במונח אקשן שבא לתאר את התנהגות מקל הדיג. במשפט אחד, האקשן מתאר את הנקודה ממנה מתחיל מקל הדיג להתכופף כשהוא תחת עומס. כולנו מכירים מקלות שרק חלק העליון שלהם גמיש ומתכופף ולעומתם מקלות שתחת עומס יתכופפו כמעט ממחזיק הרולר. ככל שהכיפוף מתחיל מנקודה נמוכה יותר המקל מסווג כבעל אקשן איטי יותר ואלה שרק הקצה העליון שלהן יתכופף יסווגו כמהירים או אפילו כאקסטרא מהירים.
האקשן של מקל הדיג הוא נגזרת של ארבעה פרמטרים שלכל אחד השפעה משלו על התנהגות המקל והשילוב של כולם יחד ישפיע על ההתנהגות הכוללת של המקל:
החומר ממנו עשוי הבלנק – מקלות מפיבר יהיו איטיים יותר לעומת מקלות קרבון.
הקוניות של המקל (שיעור שינוי הקוטר מעבה בתחתית לדק בקצה) – ככל שיהיה דק יותר נמוך יותר יהיה איטי יותר.
עובי הדופן של הבלנק – ככל שהדופן דקה יותר המקל יהיה איטי יותר.
מספר הטבעות והסידור שלהן – ככל שיש יותר טבעות המקל יהיה מהיר יותר.
על מה משפיע האקשן של המקל? ישנן הרבה השפעות לאקשן של שמקל, למשל ככל שהמקל יותר מהיר קצר יותר המרחק אשר הדייג נזקק להזיז אחורה את המקל כדי לנעוץ את הקרס בדג (הוק סט – HOOK SET). השפעה נוספת יש לאקשן על מרחק ההטלה – ככל שהמקל מהיר יותר מרחק ההטלה יגדל והדיוק בהטלה ישתפר. ככל שהמקל איטי יותר יהיה לדג קשה להתנער מהקרס ולברוח והמקל יגיב לכל תנועה של הדג וישמור על מתח בחוט.
איזה סוגי אקשן יש?
בואו נראה מה קיים בשוק ולאיזה שימושים כל סוג מתאים:
מקל אקסטרא מהיר (אקסטרא פאסט) – קצה המקל יתכופף מעט, וגם זה רק בחלקו העליון ביותר של המקל. מקלות מסוג זה משמשים להטלות מאוד רחוקות מקלות אלה יהיו לרוב בעלי רגישות גבוהה לאכילות. משתמשים במקלות מסוג זה לתחרויות הטלה שם קצה המקל נדרש להצלפה מהירה ולשחרור כל האנרגיה שנצברה בתנופה בבת אחת. בשילושבשל מקל כזה עם בלנק שמתוכנן לכך עם מרכז מקל שיודע לאגור את האנרגיה שנאצרת בזמן התנופה ומעביר אותה לכיוון קצה המקל (למשל בהטלות בסגנון פנדולום) מתקבל מקל חזק מאוד אך גם נדרש כח רב, נסיון וטכניקה מדוייקת כדי לנצל תכונות אלה. שימושים נוספים הם במקומות בהם יש צמחיה רבה במים ונדרש מקל חזק שמאפשר למשוך את הדג במהירות ותחת הפעלת לחץ רב גדי למנוע ממנו להכנס לצמחיה. בדיג פתיונות, למקל מסגנון זה חסרון בעבודה בים גלי שם המקל לא מסוגל לספוג את האנרגיה של הגלים וכתוצאה המשקולת לא אוחזת בקרקעית ומשתחררת ונגררת במיוחד למי שמשתמש בחוטי בד. שימוש בחוטי מונו רכים וגמישים פותר בעיה זו באופן חלקי. חסרון נוסף קיים בעבודה מול דג גדול וחזק כשהמקל לא סופג את האנרגיה מכיוון הדג ולא משכך אותה וכל האנרגיה נספגת רק בחוט ובשוק לידר ולכן נדרש חוט חזק יותר.
מקלות פאסט – מקלות המסווגים כמקלות פאסט יתכופפו באיזור השליש או הרבע העליונים בלבד. אלה מקלות פחות טכניים מהאקסטרא מהירים אולם יש להם לרוב רגישות גבוה לאכילות, הוק סט מהיר מאוד והטלה מדוייקת תוך שהם מספקים לדייג שפע כח במלחמה מול הדג. מקלות אלה מצויינים בכל סיטואציה בה נדרשת רגישות גבוה למה שקורה בצד השני של החוט – איך הדמוי נע במים, או לחוש אפילו אכילות קטנות, וכו'. לעומת זאת בדיג חופי בתנאי ים גבוה לא תמיד יהיה נוח להשתמש במקלות כאלה במיוחד עם חוטי בד. בזירזור מקלות אלה יפיקו מרחקי הטלה גבוהים וכח רב. מקלות פופינג המיועדים לשימוש עם פופרים יהיו בעלי אקשן כזה. מקלות בסגנון זה יתאימו גם לג'יג מהחוף (בשילוב של משקל קל, חוזק רב ואורך מתאים – סביב ה 2.7 – 3.0 מטרים). מקלות טרולינג יהיו בעלי אקשן מהיר שכן איננו רוצים שהמקל יתכופף מידי בזמן הגרירה ומצד שני המקל חייב לספק לדייג יכולת להלחם ולהוציא גם דגים גדולים.
מקלות מדיום – מקלות אלה יתכופפו באיזור מרכז המקל. מקלות זרזור רבים הם בעלי אקשן מדיום והם סלחניים יחסית שכן הבלנק יודע לספוג הרבה אנרגיה. סוג אקשן זה אינו מתאים לדיג סרף כבד, אולם סרף לייט יתאים למקל כזה במיוחד בשילוב עם חוטי בד דקים או אז מתקבל מקל סלחן לעבודה באיזורי סלע וסלע משולב חול וכן רגישות גבוהה לאכילות עם יכולת לאפשר לדג חששן 'לקחת חוט' ללא שירגיש בהתנגדות עד שיתפס. מקלות כאלה יתאימו לעבודה עם סיליקונים ודמויים קטנים שם תנועת מקל איטית ולא מהירה תתאים ותמנע קפיצת הדמוי מחוץ למים עם כל תנועת הקפצה וגם לדיג קלמרי מהחוף. בסגנון אולטרא לייט הגמישות של המקל מחפה על חולשת הבלנק הדק וסופגת חלק רב מהאנרגיה בפייט עם הדג. מקלות ג'יג יהיו לרוב בעלי אקשן מדיום ויספקו יכולת ספיגת משיכות חזקות מכיוון הדג יחד עם יכולת מלחמה ועמוד שדרה איתן המאפשר לדייג לסובב את הדג ולהרימו מעלה. מקל מדיום – פאסט (איפה שהוא מסווג בין המדיום לפאסט יהיו שילוב מצויין לדיג פתיונות בתנאי ים גבוה שם המקל יספוג הרבה מאנרגית הגלים ויאפשר למשקולת 'לשבת' ולא להגרר על הקרקעית אחרי שכל גל עובר ומפעיל לחץ על החוט.
מקלות בעלי אקשן איטי – אלה מקלות שיתכופפו מאוד נמוך – החל מתחתית המקל. הם יכולים לספוג המון אנרגיה אולם קשה להטיל איתם וקשה לדייק בהטלה. הם ידעו לספוג משיכות פתאומיות ויאפשרו שימוש בחוטים דקים יותר ובמיוחד כשהדג כבר קרוב. בדיג מסירה משתמשים במקלות כאלה לג'יג מדאי שם הגמישות מספקת לג'יג עם החצאית תנועה טבעית כמו של קלמאי או תמנון קטן ללא תנועות פתאומיות, מחשידות, שמבהילות את הדג. הוק סט במקל כזה דורש תנועה ארוכה מאוד וחדה וכי מעט מאוד כח מגיע עד הקרס.לדג יהיה קשה מאות להתנער ולשחרר את הקרס, בין אם זה בג'יג, בדיג פתיונות מהחוף או בזרזור. מרחקי ההטלה נמוכים כי המקל סופג הרבה מהאנרגיה ולא מעביר אותה לקצה.
בחר את האקשן של המקל שלך בהתאם לסגנון הדיג שלך ואל תשכח להתאים אליו את החוט שיחמיא לו או שיסתיר את חסרונותיו בהתאם לתנאי הים ולסגנון הדיג שלך.