מהי פילוטה ?
פילוטה הינה כינוי לפתיון מסורתי וותיק בדייג בישראל ובעולם.
פירוש השם פילוטה בעברית הינו – כדור.
שם זה ניתן לתערובות הפתיון בשל אופן הכנתם מעיסה של מרכיבים ולישתם לצורת כדור.
אנו נתייחס כאן לפילוטה המורכבת ומתבססת על תערובת של דגים מיובשים.
תהליך ההכנה של הפתיון הינו ממושך ונמשך כמה חודשים, אך התוצאה המתקבלת שווה את ההשקעה.
פתיון הפילוטה משמש ומתאים בעיקר לדיג עם מקל בוס ובהחלט מתאים ומשמש גם לדיג בולונז.
סגנון הדייג המסורתי עם הבוס הינו מהנה במיוחד אך דורש המון ריכוז וזהירות, שכן מדובר על סגנון דייג המחייב זהירות רבה מהחלקה ומעידה,
היות וטכניקת דייג זו כוללת הליכה על סלעים וריפים חלקים בחיפוש אחר הבורות והזרמים.
על אף שפילוטה הינה פתיון לדייג חופי מובהק, ניתן להיעזר בתערובת זו גם בדייג עומק מסירה בתור צ'אמינג/רוסה/ כלומר פיזור התערובת למשיכת הדגים קרוב לאזורכם.
אופן ההכנה :
המרכיב העיקרי הינו סרדינים כמובן.
מומלץ לרכוש לא פחות מ 10 קילו שכן המאמץ הדרוש בהכנה ,זהה בין אם מדובר על קילו או 20 ק"ג.
מיד לאחר רכישת הסרדינים יש להמליח בכמות נדיבה מאד ולדאוג שכל הדגים יהיו במגע עם המלח.
להכניס לדלי גדול של 18 ליטר בעל אפשרות אטימה מוחלטת ..(דלי צבע או שפכטל יתאימו מאד) .
שלושה ימים אחרי כן, יש לפתוח את הדלי מחדש ולנקז את המים שנצברו במיכל, ולהוסיף עוד מלח בנדיבות.
על פעולה זו חוזרים 4-5 פעמים עד שרואים שאין יותר נוזלים .
לאחר מכן יש להמתין תקופה של 2-3 חודשים ( כמה שיותר יותר טוב ) .. ולבדוק!!
את הבדיקה עושים ע"י שבירת הדג , בעצם בודקים אם בכלל נשאר בשר חי .
אם הצבע ליד העצמות חום כהה זה סימן שהסרדין מוכן לטחינה,
צבע אדום מעיד על דם ובשר חי ולכן חובה לחכות.
את הסרדינים טוחנים במטחנת בשר .ידנית או חשמלית לפי הנוחות ..
אבל כל זה לא לפני שרוחצים ומנקים את כל הדגים משאריות המלח !!
את התערובת שמקבלים – זו התמצית שלנו לפתיון פילוטה – סרדין טהור טחון בצבע חום בהיר-כהה תלוי בתקופת ההשהיה במלח.
את התערובת הזו שומרים בתוך דלי עם אטימה מוחלטת ..מומלץ לשמור בצל ואין צורך במקרר.
על מנת לצאת לים נדרש להכין את הפתיון לשימוש, אופן ההכנה :
עדיף להכין כמות של 5 קילו שיספיקו לכמה יציאות אפילו אם מדובר בתקופה של חודש בין יציאה ליציאה.
3 מרכיבים לקבלת פתיון מוכן ומושלם לשימוש מיידי בים:
60-70% סרדין טחון
15-20% חול ים נקי ודק
15-20 % קמח
תחילה מערבבים טוב מאד את חול הים עם הסרדין הטחון ורק אח"כ מתחילים להוסיף קמח בצורה מבוקרת , עד לקבלת עיסה לא דביקה על הידיים ובאותה מידה לא קשה במיוחד . משהו כמו פלסטלינה !!
את הפתיון הזה חשוב לשמור במיכל סגור ולשמור בצל..
אין צורך במקרר שכן מדובר על בשר מת שלא מתקלקל בחיים !!!