קונספט הטבעות החדש של פוג'י – KR CONCEPT
חלק ראשון
תורגם לעברית ופןרסם ב FISHING MAGAZINE באישור בלעדי של גרג הולוואיי. מנהל פוג'י אירופה.
בשנת 1995 פוג'י הציגה את 'הקונספט החדש' שלה שכלל את הרעיון שכדי לשפר את הביצועים של המקל יש להתחשב ולטפל בשני פרמטרים: הפרמטר הראשון הוא מספר הטבעות המותקנות במקל, גודל הטבעות, גובהן, ובמיקום ההתקנה שלהן וכמובן – עיצוב הטבעת. הפרמטר השני היה שימוש בטבעות קטנות יותר וקלות יותר בקצה המקל.
קונספט זה פותח בתקופה בה נעשה שימוש בחוטי מונו ולפני עידן חוטי הבד. הקונספט כונה באנגלית NGC ( NEW GUIDE CONCEPT)והסמל שלו שהופיע על התוויות שהוצמדו למקלות שתוכננו על פיו היה:
באותו הזמן חוטי הבד רק החלו את צעדיהם הראשונים והחלו אט אט לצבור מוניטין ופופולאריות. חוטי הבד הציגו חוזק רב יותר (ביחס לקוטר החוט) מאשר חוטי המונו או הפלואורוקרבון. חוטי הבד וקונספט ה NGC היו סינרגטיים זה לזה והציגו מרחקי הטלה משופרים, רגישות גבוהה יותר (העברת מידע משופרת אל הדייג), וחוזק מקל משופר. אולם לא הכל טוב ובתנאים מסויימים נוצרו פלונטרים בחוט בעת ההטלה (במיוחד בתנאי רוח צד). אבל אז יצאה לשוק סדרת טבעות בעלות מבנה משופע שהציג תכונות ויכולת של הפחתת ומניעת פלונטרים והיתה מבוססת על בסיס הקונספט NGC ובהמשך התכנון שופר ופותח קו של טבעות שיש לו יכולת מניעת פלונטרים באופן אוטומטי. פיתוח זה התאפשר אודות ללמידת התנהגות החוט בתנאי קיצון ושינוי עיצוב המסגרת של הטבעת בהתאמה כדי למנוע את הווצרות הפלונטר ופתיחתו תוך כדי תנועת החוט – קו זה כונה סדרת K. עד כאן שיעור ההסטוריה הקצרצר.
על בסיס סדרה K פותח קונספט חשיבה חדש שגרם למהפכה במקלות הדיג. בואו ננסה להבין מהו הקונספט החדש – קונספט שכונה KR.
מהו קונספט KR ?
כאמור, בעת פיתוחה של תיאורית NGC השימוש בחוטי בד לא היה קיים כמעט אולם עם חלוף השנים הוא כידוע הפך נפוץ מאוד בכל תחומי הדיג והתאוריה שמאחורי קונספט NGC הלכה והתפתחה, הלכה והשתכללה עם תובנות חדשות שנוספו, טכנולוגיות חדשות שפותחו ואפשרו לקחת את NGC לשלב הבא בו הטבעות קטנו, הפכו קלות יותר והותאמו לחוטי בד ובסופו של דבר כל האספקטים של המקל והתנהגותו השתפרו – המקלות הפכו לרגישים יותר (העברת מידע לדייג), הם הפכו חזקים יותר ועם יותר כח, יש להם יכולת תגובה גבוהה ומהירה יותר, המקל יותר מאוזן, מרחק ההטלה שופר, ורמת הדיוק עלתה, יש פחות סלסול בחוט ויש פחות פלונטרים.
זה היה הבסיס לקונספט KR אשר כיום בין השאר הוא כולל טבעות בקוטר קטן שצריכות לאפשר הטלה של דמויים כבדים, התאמה לחוטים עבים, שחרור חוט מהיר כדי לאפשר שקיעה מהירה של ג'יגים, ומניעת פלונטרים.
הקונספט מבוסס על חלוקת הטבעות במקל לשלושה קבוצות וטיפול מדוקדק בכל קבוצה (חוץ מאשר טבעת הקצה) ואז התאמה ושילוב בין הקבוצות יחד:
מקלות לרולרים שוכבים.
תובנה ראשונה. כשחוט יוצא מהרולר הוא יוצא בגלים ותנועת הגל גורמת לחט לגעת בנקודות מסויימות וקבועות בבלנק מה שיוצר חיכוך והאטה, ולכן, התובנה הראשונה היא שיש להקטין את תנועת הגל ביציאת החוט. והסגנון הכי קל לטפל בו הוא כשמשתמשים ברולר המצוייד במסדר חוט. פוג'י למעשה, מתייחסת למסדר החוט כטבעת הראשונה במקל כי טבעת מסדר החוט כבר מקטינה את הגל ומסדרת את החוט מה שמאפשר להשתמש כשבונים את המקל בטבעת הראשונה בטבעת קטנה. על בסיס גישה זו, באופן עקרוני אין צורך להשתמש בטבעת הראשונה בקוטר גדול יותר מקוטר הטבעת של מסדר החוט. אולם במציאות לעיתים חוט קשיח מעט מסתלסל ויוצר חיכוך ולכן משתמשים בטבעת בקוטר מעט גדול יותר מקוטר טבעת מסדר החוט המקובל. גישה נוספת היא להשתמש בטבעות מוגבהות שמאפשרות לחוט לזרום באופן חלק לעבר טבעות מרכז המקל. התפקיד של הטבעות התחתונות במקל הוא לאפשר לחוט לזרום תוך חניקת התנועה הגלית של החוט ויישורו. זה תפקידן. בשירטוט הבא ניתן לראות את תנועת הגל ונקודות המגע של החוט עם הבלנק:
ככל שהטבעת קרובה יותר לרולר (טבעת תחתונה יותר במקל) יש עליה לחץ ועומס גדול יותר ולכן יש להשתמש בטבעות עם רגליים כפולות שהן עמידות וחזקות יותר מטבעות עם רגל בודדת ועמידות יותר לתלישה ולעיוות מבני. ההבנה שדווקא הטבעות התחתונות חשופות ליותר לחץ היא אחת מנקודות המפתח בקונספט החדש.
מקל לרולר ספינינג
נחזור ונשנן שוב: המטרה העיקרית – מניעת מגע בין החוט לבלנק.
אופן הביצוע על ידי מניעת הווצרות בטן בחוט. כשמטילים חכה עם רולר ספינינג ומשתמשים בחוט מונו החוט נוגע בבלנק, כדי למנוע את המגע נדרש עיצוב טבעות חדש ונעשה שימוש בטבעות גבוהות יותר שמרחיקות את החוט מהבלנק והטבעות מסודרות באופן שימנע את תנועת סלסול החוט ('חניקת' תנועת החוט). שימוש בטבעת גבוהה יותר מאפשר שימוש בטבעות בקוטר קטן יותר וכמובן קלות יותר במשקל.