מהי פילוטה ?
פילוטה הינה כינוי לפתיון מסורתי וותיק בדייג בישראל ובעולם.
פירוש השם פילוטה בעברית הינו – כדור.
שם זה ניתן לתערובות הפתיון בשל אופן הכנתם מעיסה של מרכיבים ולישתם לצורת כדור.
אנו נתייחס כאן לפילוטה המורכבת ומתבססת על תערובת של דגים מיובשים.
תהליך ההכנה של הפתיון הינו ממושך ונמשך כמה חודשים, אך התוצאה המתקבלת שווה את ההשקעה.
פתיון הפילוטה משמש ומתאים בעיקר לדיג עם מקל בוס ובהחלט מתאים ומשמש גם לדיג בולונז.
סגנון הדייג המסורתי עם הבוס הינו מהנה במיוחד אך דורש המון ריכוז וזהירות, שכן מדובר על סגנון דייג המחייב זהירות רבה מהחלקה ומעידה,
היות וטכניקת דייג זו כוללת הליכה על סלעים וריפים חלקים בחיפוש אחר הבורות והזרמים.
על אף שפילוטה הינה פתיון לדייג חופי מובהק, ניתן להיעזר בתערובת זו גם בדייג עומק מסירה בתור צ'אמינג/רוסה/ כלומר פיזור התערובת למשיכת הדגים קרוב לאזורכם.
אופן ההכנה :
המרכיב העיקרי הינו סרדינים כמובן.
מומלץ לרכוש לא פחות מ 10 קילו שכן המאמץ הדרוש בהכנה ,זהה בין אם מדובר על קילו או 20 ק"ג.
מיד לאחר רכישת הסרדינים יש להמליח בכמות נדיבה מאד ולדאוג שכל הדגים יהיו במגע עם המלח.
להכניס לדלי גדול של 18 ליטר בעל אפשרות אטימה מוחלטת ..(דלי צבע או שפכטל יתאימו מאד) .
שלושה ימים אחרי כן, יש לפתוח את הדלי מחדש ולנקז את המים שנצברו במיכל, ולהוסיף עוד מלח בנדיבות.
על פעולה זו חוזרים 4-5 פעמים עד שרואים שאין יותר נוזלים .
לאחר מכן יש להמתין תקופה של 2-3 חודשים ( כמה שיותר יותר טוב ) .. ולבדוק!!
את הבדיקה עושים ע"י שבירת הדג , בעצם בודקים אם בכלל נשאר בשר חי .
אם הצבע ליד העצמות חום כהה זה סימן שהסרדין מוכן לטחינה,
צבע אדום מעיד על דם ובשר חי ולכן חובה לחכות.
את הסרדינים טוחנים במטחנת בשר .ידנית או חשמלית לפי הנוחות ..
אבל כל זה לא לפני שרוחצים ומנקים את כל הדגים משאריות המלח !!
את התערובת שמקבלים – זו התמצית שלנו לפתיון פילוטה – סרדין טהור טחון בצבע חום בהיר-כהה תלוי בתקופת ההשהיה במלח.
את התערובת הזו שומרים בתוך דלי עם אטימה מוחלטת ..מומלץ לשמור בצל ואין צורך במקרר.
על מנת לצאת לים נדרש להכין את הפתיון לשימוש, אופן ההכנה :
עדיף להכין כמות של 5 קילו שיספיקו לכמה יציאות אפילו אם מדובר בתקופה של חודש בין יציאה ליציאה.
3 מרכיבים לקבלת פתיון מוכן ומושלם לשימוש מיידי בים:
60-70% סרדין טחון
15-20% חול ים נקי ודק
15-20 % קמח
תחילה מערבבים טוב מאד את חול הים עם הסרדין הטחון ורק אח"כ מתחילים להוסיף קמח בצורה מבוקרת , עד לקבלת עיסה לא דביקה על הידיים ובאותה מידה לא קשה במיוחד . משהו כמו פלסטלינה !!
את הפתיון הזה חשוב לשמור במיכל סגור ולשמור בצל..
אין צורך במקרר שכן מדובר על בשר מת שלא מתקלקל בחיים !!!
בוס ופילוטה – ציוד ואביזרים.
מקל בוס באורך 5-6 מטר רצוי מקרבון הודות למשקלו הנמוך . מקל איכותי ונוח הינו פרט חשוב ומהותי בדייג מסוג זה שעשוי להימשך שעות רבות והמקל תמיד ביד.
חוט – חוט מוביל 0.28- 0.22 מ"מ תלוי בגודל הדגים ,העונה ואזור הדייג (סלעי/משונן) .
חשוב שיהיה חוט ניילון איכותי ושקוף, ולא חוטים בצבעים זוהרים או כהים שנבדקו ונמצאו כגורם המקטין את רמת התקיפות בסגנון זה ואת כמות התפיסות אפילו לאחוז בודד או אפסי.
מצוף- קטן עבודת יד משעם טבעי ..כמה שיותר קטן אפקטיבי יותר, שכן המצוף משמש לזיהוי אכילה בלבד.
המצוף לא אמור להיות על פני המים אלא כ 15-30 ס"מ מעל , ותזוזתו תסמן מיידית כל אכילה וניסיון לחטוף את הפתיון.
הריג -מורכב בעצם כבניות כפולות עם קרס מס" 7 -6 תלוי בגודל הדגים .
הבניות קשורות עם חוט ניילון פחות מזה של המוביל בכמה מספרים על מנת שייקרעו בעת תפיסה בסלע ולא נקרע את המוביל. גם בבניות חשוב שהחוט יהיה שקוף ומומלץ עובי של 0.18 – 0.22.
סל מקש עם תוספת חגורה לתליה על הכתף ומהצד נרתיק כלשהו קשור על הסל לשמירת ציוד רזרבי , כגון :
חוט מוביל ,מצופים, וזוגות בניות קשורות ומסודרות על קלקר מתאים.
ציוד נוסף שמומלץ הוא מספריים ו/או פלאייר.
שימוש בסל קש.
כיצד להתאים סל קש לשימוש בדייג.
בתוך הסל חובה להתאים מיכל מפלסטיק לשמור על פתיון הפילוטה שלא יירטב מהמים
מיכל שיהיה קל לפתיחה ולסגירה ויחד עם זאת חשוב שיהיה בעל אטימה מוחלטת !!
חשוב מאד להצטייד גם בבקבוק שתיה קטן וסגור, בתוכו נאכסן קמח !!!.
במידה ופתיון הפילוטה נרטב, ניאלץ להקשיח מעט עם פיזור קמח ולישה בכף היד של כמות קטנה בכל פעם.
אם אין אפשרות להשיג סל מקש, ניתן להזמין תיק צד מברזנט אצל תופר .
תיק הצד ( ג'רבנדייה ) חייב להכיל 4 כיסים מהצד, שני כיסים מכל צד בהם שומרים על הציוד הרזרבי , ובאחד מהם נשמור על הפתיון בתוך שקית אטומה.
את הדגים שומרים בתא האמצעי הגדול מביניהם , וגם כאן חשוב שיהיה מחורר לניקוז מי הים ושלא יצטברו נוזלים והתיק יסריח .
ג'רבנדייה
שימוש בג'רבנדייה.
לאחרונה ניתן גם למצוא תיק צד בסיסי בחנויות הדייג ברחבי הארץ.
כל הזכויות שמורות לפישינג אונליין ©
בוס ופילוטה – השיטה ויישומה.
בחרנו לנו את הציוד המתאים, הפילוטה מוכנה והסל על הכתף,
הבה נצא לדרך ונבין איך חוזרים עם דגים.
דגי המטרה :
כמעט כל דגי החוף נמשכים לפתיון הפילוטה ..טלוויזיות..כחילות..אראסים..לברקים..לוקוסים אג'אג'ים
סרגוסים ודניסים במיוחד !!
אתמקד בעיקר בסרגוסים שכן הדג מאד נפוץ בחופי הארץ מצפון ועד דרום.
עונות וזמני הדייג :
סרגוסים – נובמבר עד מרץ
ובכל שעות היום.
מצב הים:
גלים – סגנון זה מחייב ים עובד וגלי, ים שקט ללא גלים ונטול קצף, לא יתאים בכלל !!
עכירות המים – חשוב שיהיו מיים נקיים ולא בוציים..הפתיון לא יעבוד כראוי במים עכורים !!
כמו כן מומלץ להתמקם באזור נקי מאצות שלא ייתפסו על הפתיון ויפריעו לדייג .
מבנה החוף :
במידה ומטרגטים סרגוסים , חשוב שיהיה מבנה חוף סלעי נטו או לפחות סלעי ומעט חולי ,
חפשו ריפים טבעיים עם מחילות ונקיקים בסלע בתוך ומחוץ למים,
בורות טבעיים וצורות U או V בריפים הם המקומות הכי מומלצים.
שיטת הדייג :
במהלך הדייג חשוב לשמור ככל האפשר על חוט מתוח, כאשר המצוף אינו נח על המים אלא כ-20 ס"מ מעל!!
נדרש ריכוז רב והתמקדות במצוף מעל פני המים. בזמן שמזהים אכילה המתבטאת בנקירות או תזוזות במצוף,
יש לתת הצלפה מיידית, חזקה וקצרה, לנעיצת הקרס בפה של הדג.
ריכוז ותגובה מהירה באמצעות הצלפה הינה המפתח להצלחה !!
חשוב להניף ולהוציא את הדג מהר מעל פני המים, וזה יתאפשר הודות למקל עם הקצה הקשיח.
לא לשכוח שיש זוג בניות, אחת עם דג והשניה ללא דג באזור סלעי קשה, דבר המגביר את הסיכוי שהקרס השניה תיתפס בסלעים !!
בים עם גלים 60-80 ס"מ ניתן לעמוד בקצה הריף ולחפש את הדגים בעמוקים יותר.
בים עם גלים גבוהים עדיף לחפש את הדגים ברדוד באותן מחילות ובורות עם קצף .
דווקא במצבי ים קיצוניים, דהיינו, גבה גלי עד רוגש, אפשר להוציא כמויות יותר גדולות
אם יודעים איפה לחפש .
הדג בזמן סערה מרוכז במחילות ובמספר פריטים רב ותמיד רעב !
אם מוצאים מחילה כזו התפיסות יהיו גדולות במיוחד.
כמות הפילוטה על הקרס חייבת לכסות את הקרס באופן מלא כולל החוד ובצורת כדור.
טיפים :
* חשוב תמיד להיות עם עוד כמות של קמח על מנת שנוכל להקשות את הפיתיון במידה והפיתיון בא במגע עם מים .
אם הפילוטה באה במגע עם מים כתוצאה מנפילה או השפרצות גלים, זה פשוט מדלל אותה והיא לא תחזיק יותר על הקרס.
* לשמור על פיתיון רזרבי יבש ולא לקחת הכל לקו המים, אלא להשאיר על החוף מאחור או ברכב.
* להצטייד במספיק זוגות בניות ובעוד מידת קרסים + חוט מוביל + מצופים .
*קצה מקל רזרבי ו/או בוס נוסף לגיבוי.
* אין להוסיף משקולת , אפילו הקטנה ביותר, שכן זה מפריע לתנועת הפיתיון בתוך הזרם ובכך אחוזי התפיסות יורדים פלאים .
* חוץ משלושת הרכיבים העיקריים בתערובת, אין צורך בתוספות כגון סולת או שמן. במגע עם מים הסולת מכפילה ואפילו משלשת את נפחה. דבר שלא מוסיף כלל לפיתיון שלנו שכן לא מדובר על מטרת מסחר ומכירה לפי משקל אלא שימוש אישי בפיתיון .
המרכיבים האלו מספיקים לקבלת פיתיון מושלם, מה גם שהמרכיב העיקרי הוא סרדינים ויש אותו בשפע
60%-70% .
* מכיוון שדייג כזה מחייב לטייל בריפים ובין הסלעים, חשוב מאד לנקוט במשנה זהירות מריפים חלקים, בורות וגלים שיכולים בקלות להפיל על הריף ו/או למים .
על מנת להגיע לבורות וזרמים בין הריפים, ניאלץ לצעוד בתוך המים ועל כן חשוב שהסרבל יהיה איכותי מאד שישרת אותנו כראוי מבחינת בידוד, גמישות תנועה ומגף שיימנע החלקה.
* בוס קרבון קל להרמה שכן מדובר בדייג עם יד אחת וחשוב מאד שיהיה עם קצה קשיח ככל האפשר. .
*את הסרדינים חשוב לקנות בחודשי הקיץ שכן המחיר יורד מחוסר ביקוש של שאראקיסטים וזהו עיקר הפיתיון שלהם ואז גם הסרדינים נמצאים בשפע .
קילו סרדינים בקיץ לא אמור לעלות יותר מ 10 שקלים לקילו . בחורף המחיר פי 3 ויותר !
אם הולכים על פיתיון כזה חשוב להצטייד בכמות מספיקה לפחות לשנה שלמה. 10 קילו לאדם שיוצא פעם בשבוע או יותר…
אישית , אני רוכש לא פחות מ 50 קילו כל עונה !!
* לשמור על הסרדינים הטחונים או אלה עם המלח או המוכנים לשימוש ,במקום מוצל ואין צורך במקרר .
* אם הכנתם בצורה הנכונה, הפתיון יכול להחזיק עשרות שנים בלי שום בעיה שיתקלקל.
וכמו היין ככל שהפיתיון הזה ישן יותר, הוא רק משובח יותר !!
*למי שלא רוצה להתעסק עם המלחת הסרדינים עד לטחינה אפשר לקנות מכל דייג שאראקיסט, סרדינים מוכנים לטחינה .
בפועל הם תמיד מעדיפים חדש על ישן וישמחו להתפטר מהמלאי ולהחליפו בחדש ,
עדיין שווה, למרות שיעלה לנו קצת יותר !!
נכתב ע"י הנצרתי מס' 1
כל הזכויות שמורות לפישינג אונליין ©
















